Kansalainen etusijalle jätevesiasiassa

Share |

Tiistai 12.10.2010 klo 15:32 - Matias Hilden


 Kansalainen etusijalle jätevesiasiassa

 Kansanedustaja Marja Tiura kirjoitti Aamulehdessä ja Maaseudun tulevaisuudessa haja-asutusalueiden jätevesiasetuksesta tavalla joka vaatii tarkennuksia.

 Ympäristöministeri Enestamin aikana säädetyn asetuksen toimeenpano on hoidettu harvinaisen huonosti. Tavalliselle asukkaalle on saattanut jäädä kuva, että asetus vaatii kaikilta kansalaisilta pienpuhdistamon asentamista. Tällä perusteella puhdistamoyritykset ovat saaneet helposti höynäytettyä haja-asutusalueen asukasta ja kalliita, toimimattomia sekä turhia laitteita on saatu myytyä, vaikkei niitä välttämättä edes tarvitsisi. Tätä epätietoisuutta on siellä sun täällä lietsottu, ja niin teki myös Marja Tiura kirjoituksellaan.

 Haja-asutusalueiden jätevesien puhdistustason parantamisessa ei varmasti itsessään ole kenenkään mielestä mitään pahaa. Asetuksen pakkokeinot tuntuvat kuitenkin varsin rajuilta ottaen huomioon yksittäisen kotitalouden aiheuttaman ympäristökuormituksen vähäisyyden. Jostain syystä asiaa lähdettiin aikoinaan ajamaan hallinnon ylätason antamalla asetuksella, ja se tie oli auttamatta väärä. Suomalaiseen kansanluonteeseen kuuluu olennaisena osana se, että emme ota vastaan ylhäältä päin tulevia määräyksiä. Tämä jäi ympäristöministeriössä huomioimatta.

Ensi vuonna valtio tukee kotitalouksia 30 miljoonalla eurolla uusiutuvien lämmityslähteiden käyttöönottamiseksi. On selvää, että kyseisten lämmitystapamuutosten aikaansaaminen asetuksella pakottamalla ei onnistuisi, ja vastaava olisi pitänyt tajuta myös vuonna 2003 kun haja-asutusalueiden jätevesiasetus annettiin. Porkkana on paljon parempi konsultti kuin keppi.

Ministeri Lehtomäen toimesta tehdyt parannukset asetukseen eivät toivottavasti tarkoita etteikö uudistuksia vielä voitaisi tehdä. Nyt aloitettu kiinteistökohtainen viranomaisneuvonta kertoo kaikista parhaiten millaisia ratkaisuja kenenkin kiinteistö vaatii. 

Pienituloiset kotitaloudet voivat jo nyt saada 35 prosenttia korjausavustusta jätevesiasetuksen vaatimien toimenpiteiden täytäntöönpanoon, mutta kansalaisia voisi varsin hyvin palkita esimerkiksi alentamalla kiinteistöveroa asetuksen vaatimukset täyttäviltä kiinteistöiltä. Pienituloisten mahdollisuuksia jätevesiremonttien tekoon voitaisiin puolestaan helpottaa ottamalla jälleen käyttöön matalakorkoiset aravalainat.


Kommentit

31.5.2011 4:38  Supra Skytop

This topic was really educational and nicely written. I approach to do some additional exploration on this. Gives thanks for sharing this timely data. We require additional like this.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini