OMAISHOIDON TYÖTA ARVOSTETTAVA

Share |

Maanantai 27.12.2010 klo 19:18


OMAISHOIDON TYÖTÄ ARVOSTETTAVA

Kunnat maksavat mitättömän palkan omaishoitajille, joka on hoitajalle verotettavaa tuloa. Omaishoitaja tekee, tätä ruumiillista ja henkisesti kuluttavaa työtä., parhaimmillaan 24 tuntia vrk:ssa, valmis auttamaan, vaikka hoitajakin olisi uupunut.

Kotona voi olla vaativa, jatkuvasti tarkkailtava, avuton omainen.  Hoitaja ei välttämättä saa, yön, eikä päivän tarvittavaa lepoaikaa. 

Omaishoito on suuri apu kunnille.  Olisi tehtävä selvät palkkaluokat hoidettavan hoitotasoon nähden, ilman mitään "pärstäkerroin kertoimia".

Kuinka moni omaishoitaja valittaa?  Raskasta on hoitaa, eivät valita, eivätkä halua laittaa läheistään terveyskeskuksen vuodeosastolle, edes intervalliviikolle!  Koti se on koti, vaikka vähän köyhempikin.

Kodinhoitajia pitäisi palkata kuntiin lisää.  Jokainen omaishoitaja saisi apua tarvittaessa.  Pitkässä juoksussa se on kuitenkin halvempi vaihtoehto kunnille, kuin kaksi vanhusta tai vammaista laitoksessa.

Tällä hetkellä kunnat siirtää asiakkaitaan yksityisille terveydenhuollon yrityksille.  Mitä nämä velvoittavat palveluistaan?  Usein asiakas on vanhus, mahdollisesti muisti jo huonontunut, ei osaa, tai uskalla vastustaa " lääkärin määräämää hoitoa".   Hoito maksaa paljon kuukaudessa ja lisäksi tulevat vielä kiinteät kuukausimaksut, asumisesta ja elämisestä.  Eläke ei riitä!  Ihmiset masentuvat ja vointi huononee entisestään.

Eräskin 86-vuotias vanhus kertoi, kuinka hänet oli kotiutettu Koukkuniemestä.  Kolme ihmistä oli käynyt suunnittelemassa, miten kylpyhuone korjataan, jotta voisi asua kotona.  Kylpyhuone korjattiin, mutta ei niin, että se olisi toiminut vanhuksen toivomuksen mukaisesti.  Kuka näitä valvoo?  Kuka maksaa jos työt tehdään kahteen kertaan?

Onko oikein, että alle 1000 euroa eläkkeellä oleva maksaa yli 1000 euroa jopa 2000 euroa yksityisille hoitoyrityksille.  Loppuvat ne säästötkin tällä menolla nopeasti.  Mitä tulee eteen?

Mielestäni tämä on "laillista rosvousta" hädänalaisten hyväksikäyttöä!  Ihmiset ovat aikoinaan maksaneet veronsa asuinkunnalleen.  Tämän päivän vanhus ei ole elänyt yhteiskunnan varoilla, vaan kantanut kortensa yhteiseen kekoon.

Miksi omaiset eivät hoida vanhuksiaan niin kuin ennen, jolloin monet sukupolvet asuivat saman katon alla? 

 

Raili Naskali

kansanedustajaehdokas


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini