Pirkanmaan Keskustan blogi

Aselain vaikutuksia

Share |

Maanantai 1.8.2011 klo 15:27 - Elina Sieppi


On hämärä syysaamu ja heräilen eräkämpän sängyltä. Keittelen kaikessa rauhassa kahvia ja teetä aamupalalle. Mieheni tekee eväsleipiä ja juttelemme hiljaa tulevasta päivästä. Pihassa olevat koiratkin ovat jo heräilemässä uuteen mielenkiintoiseen päivään. Vielä viimeiset vaatteet päälle ja varmistukset taskuihin, että niistä löytyy haulikon ja kiväärin panoksia. Ei niitä nyt montaa tarvita mutta muutama pitää olla. Aseet otetaan mukaan ja koirat autoon.

Ajamme noin kolmisen kilometriä valtion maille ja jätämme auton sopivaan kohtaan tien varteen. Olemme kahden lupa-alueen rajamailla, joten kummallekin alueelle on luvat kunnossa, kun ei koskaan tiedä kumman puolelta mahdollinen lintuhaukku kuuluu. Löysäämme koirat irti autolta ja otamme kumpikin aseen mukaamme. Minulla on rihlakko ja miehelläni haulikko. Keräämme mukaamme myös päiväreppumme ja tulentekovälineet. Lukitsemme auton ja lähdemme kulkemaan koirien perässä metsään.

Jonkin ajan kuluttua kuuluu kiivas haukku. Vanhempi pohjanpystykorvamme on löytänyt linnun. Kuuntelemme mitä tapahtuu. Hetken kuluttua kuulemme lentoonlähtöäänen ja koiran haukku loppuu. jatkamme matkaamme haukkualuetta kohti, kun kajahtaa uusi kiivas haukku hieman kauempaa. Lähdemme lähestymään paikkaa ja nuorempi koira ilmestyy lähistölle katsomaan mitä tapahtuu. Emä on sen kouluttanut sellaiseksi, ettei se suurin surminkaan mene emänsä haukulle.

Hiivimme kohti haukkua ja saamme näkyviimme nuoren mustan metson petäjän latvassa. Ampumasektori on niin kaukainen, ettei kannata yrittää haulikolla, joten lähdemme lähestymään lintua ja koiraa metsän suojissa. Koira pitää taitavasti linnun huomion itsessään, joten pääsemme haulikonkantaman etäisyydelle. Mieheni päättää kokeilla haulikolla. Ensimmäinen laukaus osuu lintuun ja se putoaa aivan koiran viereen. Koira riepottaa saalista kaulasta. Suomme tuon koiralle. Se on ensimmäinen ukkometso tälle koiralle. No samalla se kyllä vie leijonanosan viikon lintuluvan pisteistä. Enää mieheni voi ampua tällä lupa-alueella kuin pyitä tai yhden teeren… Omassa luvassani tosin on vielä pisteitä jäljellä, joten päätämme vaihtaa naakijaa seuraavalle mahdollisuudelle. Koira luovuttaa saaliinsa ja saa sille kuuluvat kiitokset. Teemme tulet ja laitamme linnun kuljetuskuntoon. Juttelemme, että seuraavaksi olisikin sitten nuoremman koiran vuoro…

Onko tämä pian enää pelkkä unelma? Mitä tästä tulisi, jos aselupia ja aseiden säilytystä koskevia säännöksiä tiukennettaisiin? Meidän pitäisi joka päivä viedä aseet muutaman sadan kilometrin päähän oman metsästysseuramme varastoon. Vai olisiko mahdollista lainata jonkin paikallisen seuran varastoa? Vai saisiko näitä aseita säilyttää tällaisen reissun ajan samalla tavalla kuin nykyäänkin? Lukitussa paikassa, valvonnan alaisena?

Nykyisinhän meidän aseitamme säilytetään lukitussa asekaapissa, johon avaimia ei ole kuin minulla ja miehelläni. Samoin aseiden panokset ja muut ampumatarvikkeet ovat säilytyksessä samassa kaapissa. Tuo kaappi on teräksinen, viralliseksi asekaapiksi hyväksytty kaappi. Kuljetuksen aikana aseet ovat aselaukussa eikä niitä jätetä valvonnatta eikä niitä yleensä edes huomaa autossa, kun ne ovat kaikkien muiden tavaroiden alla.

Mielestäni meidän tulee olla paljon huolestuneempi luvattomista aseista, joita itse kukakin säilyttää ties missä. Luvallisten metsästysaseiden säilyttäminen on muuttunut viimeisten vuosien aikana niin paljon, että vanha tapa hirvensarvista roikkuvista aseista on jo melkein jäänyt unholaan. Vain toimimattomaksi tehtyjä tai asekohtaisesti lukittuja aseita voi säilyttää niin. Oikeastaan kaikilla metsästäjillä on jo nykyään lailliset asekaapit, joissa säilyttää aseitaan.

Ampumaradat ja lahtivajat sijaitsevat yleensä harvaanasutuilla aluilla, joissa ympärivuorokautisen valvonnan järjestäminen loisi jo suuren luokan ongelmia. Kustannukset taas jo pelkkien asevarastojen rakentamisesta nousevat aivan huimiin lukemiin ja miten niiden turvallisuus oikeasti taattaisiin, kun rikolliset saisivat kuitenkin tietoonsa tuollaisten varastojen sijainnit ja ne olisivat ryöstöjen, murtojen sekä varkauksien houkuttelevia kohteita.

Odotetaan nyt rauhassa pölyn laskeutumista Norjan traagisten terrori-iskujen jäljiltä ja katsotaan miten juuri kesän aikana voimaan tullut uusi tiukempi aselaki vaikuttaa. Mielestäni on turha lähteä suin päin tiukentamaan lakia ennen kuin edes sen seuraukset ovat nähtävissä.

Rauhallisia syysretkiämme odottaen…


Kommentit

24.9.2011 7:00  Canada Goose Parka

The worst bankrupt in the world is the man who has lost enthusiasm. Let him lose everything but enthusiasm and he will come through again to success.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini