Pirkanmaan Keskustan blogi

Pullon pohjasta

Share |

Tiistai 23.8.2011 klo 12:12 - Elina Sieppi


Nuori poika on päättänyt kerätä pulloja, kun niistä saa vähän taskurahaa. Vanhemmat kannustavat tehtävään ja antavat pienen vihjeen mihin rahaa voisi kerätä. Poikahan on aina pitänyt lastenmönkijällä ajamisesta. Poika innostuu kovin ja kysyy vanhemmiltaan voisivatko he mennä juhannuksena keräämään pulloja samalta leirintäalueelta, jossa he ovat oman asuntovaununsa kanssa.

Kuusivuotias poika saa viikonlopun aikana kasaan reilun satasen ja paljon hyväksyviä katseita juhlijoilta, kun joku auttaa heitä vähentämään juhlien aiheuttamaa roskaamista. Seuraavana viikonloppuna on taas pienempi tapahtuma, jossa poika vanhempineen on mukana. Huhu pojan pullojenkeruusta on kulkeutunut osanottajien korviin ja he haluavatkin lahjoittaa tyhjät pullonsa ja tölkkinsä sinänsä hyvään tarkoitukseen. Onhan se kaikkien kannalta parempi, että pullot päätyvät takaisin kierrätykseen kuin roskaamaan luontoa Lapin erämaamaisemissa.,

Jonkin aikaa myöhemmin, kuivana uutiskesänä, toimittaja päättää puuttua yleisesti tähän pullojen keräämiseen ja kyselee verottajan mielipidettä tulon verollisuudesta. Totta kai verottaja vastaa niin kuin laki sanoo, eli tulo on verotettavaa, kun sitä ei kerran ole erikseen verottomana mainittu, toisin kuin marjojen, sienien, kasvien ja kasvinosien kerääminen ruoaksi tai lääkkeeksi. Omat tyhjät pullonsa saa palauttaa verovapaasti kauppaan, koska on niistä pantin maksanut mutta muualta kerättyjä pulloja ei saa.

Tämän kuultuaan pojan isä totesi, ettei enää sitten kannata niitä pulloja kerätä, kun siitäkin joutuu maksamaan veroja. No hän ei ollut ainut. Facebook:in ihmeellisessä maailmassa on jo noussut kireitä vastavetoja aiheeseen liittyen ja parhaat järjestivät tapahtuman, joka on päällä koko ajan ja jossa kehotetaan ihmisiä palauttamaan tyhjät pullonsa verotoimistoon.

No voisihan sitä noinkin tehdä, mutta kannattaisiko pikkupojan silti kerätä pulloja. Tuloihinhan liittyy aina myös vähennyksienteko-oikeus. Poika tarvitsee itselleen jonkin kulkupelin, jos hän aikoo pulloja kerätä. Polkupyörän käytöstäkin on mahdollisuus saada työmatkavähennyksiä. Samoin erilaisia tulonhankkimisvähennyksiä tulee noista töistä pystyä tekemään. Jo perusvähennys, jonka poika voi tehdä vuosittain verotuksessa, on kohtuullinen. Aika paljon joutuu tekemään töitä voidakseen kerätä ansiotulo- ja perusvähennyksen verran pulloja. Kaikista pulloista pitäisi olla kuitit ja samoin kaikista itselle ostetuista pulloista, jottei menisi rahat sekaisin. Tuollaisen kirjanpidon, kun joku menee verottajalle esittämään, niin kuin lain mukaan kuuluisi, voisi siellä kyllä verotarkastaja raapia hetken päätään.

Onkohan kukaan ajatellut miltä tienvartemme näyttäisivät, elleivät eläkeläiset, työttömät ja lapset keräisi pulloja pois pientareilta. Olisi siinä muuten aikamoinen kaatopaikka kaikkien teiden varsilla ja sitä siivoamaan sitten palkattaisiin verovaroilla ihmisiä. Anna minun kaikki uskoa. En todellakaan näe mitään pahaa siinä, että pullojenkerääjät saisivat keräystulonsa ihan verottomana. Mielestäni pullojenkeräys voitaisiin säätää samalla tavalla verottomaksi kuin marjojen, sienten ja muiden kasvien ruoka- sekä lääketarkoituksiin kerääminen.

Kaunista kesää ja kohti syksyä, keräilijöiden kulta-aikoja


Kommentit

24.9.2011 7:00  Canada Goose Parka

The worst bankrupt in the world is the man who has lost enthusiasm. Let him lose everything but enthusiasm and he will come through again to success.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini