Pirkanmaan Keskustan blogi

Ihminen ja palvelut edellä

Share |

Torstai 29.9.2011 klo 17:24 - Arto Pirttilahti, kansanedustaja


Hallituksen tavoitteena on vähentää rajusti kuntien määrää. Saaduilla säästöillä tasapainotetaan valtiontaloutta ja pyritään vähentämään valtion velkaantumista. Hallitus ja ministeri Virkkunen ovat tehneet karttaharjoituksia kuntia ja alueita kuuntelematta. Lisäksi kunnille annetaan keppiä vähentämällä kuntien valtion osuuksia vuositasolla yli 600 miljoonalla eurolla. Kunnille on tulossa uusia velvoitteita kuten pitkäaikaistyöttömien siirtäminen valtiolta kuntien vastuulle.  Onko siis ihme, että kuntakapinaliike on lähtenyt liikkeelle jo yli 250 kunnan voimin? Kapinan on masinoinut liikkeelle etelän kokoomus- ja demarivetoiset kunnat eli nykyhallituksen omat voimat.

 

Liitosten tuomat säästöt ovat marginaaliset. Vaikka kuntien määrää vähennettäisiin 150 pienimmällä, niin säästöt kuntien menoissa olisi vain 1 %. Muutos­kustannukset sekä viiden vuoden työntekijäsuoja syövät senkin säästön. Esimerkkeinä käyvät vaikka Mänttä-Vilppula ja Jämsä. Valtakunnan velkaantuminen ei johdu pienistä kunnista, sillä niiden velka per asukas on puolet siitä mitä isoilla. Keppi ja säästöt sattuvat kuitenkin juuri pieniin ja harvaanasuttuihin kuntiin. Jos valtion osuudet leikataan suunnitellulla tavalla sekä huomioidaan terveydenhuollon kasvavat kustannukset niin Mänttä-Vilppulan kuntaveroa pitää nostaa 3,5 prosenttiyksikköä, jotta kaupunki pystyy ylläpitämään nykyisen palvelutarjonnan. Samanaikaisesti valtion tuloverotusta kevennetään lähes yhtä paljon.

 

Ihminen ja palvelut tulee olla uudistuksen keskiössä. Mielestäni Mäntän ja Vilppulan liitos meni kohtalaisesti kun ensin tehtiin palveluyhteistyösopimus ja vasta parin vuoden päästä kuntaliitos. Samaan aikaan perustettiin Ylä-Pirkanmaan peruspalvelukuntayhtymä Ruoveden kanssa, jonka toiminta on lähtenyt hyvin käyntiin. Toki uudet toimintatavat hakevat vielä uomiaan.

 

 Karttaharjoituksen mukainen uusi suurkuntaliitos tulisi melko kalliiksi ja söisi henkilöstöä. Toisaalta voisimme säästään pitkän sentin liitossuunnittelussa, koska joka kunnasta löytyy kaapillinen toteutumattomia kuntaliitossuunnitelmia viime vuosilta.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini