Pirkanmaan Keskustan blogi

VAKAA JA TASAPAINOINEN EUROOPAN UNIONI

Share |

Perjantai 10.8.2012 klo 12:13


Otsikon mukainen sanonta  on tavoite jolla on monta mittatikkua. Me voimme painottaa asioita pelkästään talouden vakauden pohjalta; niin kuin nyt Suomessa tehdään. Kyseessä on kuitenkin paljon kokonaisvaltaisempi prosessi. Kaiken taustalla on yhteiskunnallinen ja poliittinen vakaus .    Siis asia jota ei pelkästään rahalla voida saavuttaa.

Ajan henkeen näyttää kuuluvan  että asiat asetetaan vastakkain. Tällöin unohtuu helposti kokonaisnäkemys. Pidän erittäin viisaana – pitkällä tähtäimellä – että Keskustan johto selvittää ja kartoittaa Eurotaloutta ja pyrkii vasta sitten ottamaan asiaan ns. lopullista kantaa. Selvityksen myötä voidaan myös selvittää välillisiä vaikutuksia ja niiden merkitystä Suomelle. Tällä maltillisella toimintatavalla ei ehkä saa poliittisia pisteitä juuri nyt mutta se on silti viisasta.

Pohjimmiltaan kyseessä on myös vahva mittaus siitä mikä on yhteiskunnallisen päätöksenteon osuus ja vastuu ongelmatilanteissa. Markkina ei ole missään vaiheessa tyytyväinen. Aina se vaatii johdonmukaista päätöksentekoa mutta koskaan se ei sano mitä se on. Samoin se jättää määrittelemättä oman vastuunsa. Markkina siis vaatii vastiketta mutta ei näytä ymmärtävän että vakaus on paras mahdollinen vastike. Hyvin usein poliittinen ja taloudellinen vakaus kulkevat käsi kädessä. Tällä hetkellä keskittämispolitiikka on suuri uhka vakaudelle koska keskittämisen kautta ei voida koskaan saavuttaa riittävän laajaa sitoutumista päätöksentekoon.

EU:n ihanteet ovat hyvin laajasti hyväksyttäviä. Toimintatavat ja eri kulttuurit usein kuitenkin törmäävät. On aika miettiä millaisia puskureita tarvitaan ja mikä on kansallisvaltioiden rooli. Olisiko aika miettiä asioita kansalaisten kannalta eikä suinkaan systeemin kannalta. Helppoa se ei tule olemaan mutta se on ainoa oikea tie luoda sitoutunutta toimintaa ja vakautta.

Otan esimerkin ns. omalta sektoriltani maataloudesta / maaseudusta ja tänä vuonna. Ennusteet ovat maailman laajuisestikin satokauden osalta selvät. Taloudelliset vaikutukset on helppo laskea. Yhteiskunnalliset paineet ovat ristikkäisiä. Yritystasolla on laajaa epävarmuutta. Tulevaisuuskuva on uskon varassa ja odottaa. Alun perin varsin selkeän uuden EU- ohjelmakauden perusteet ovat murenemassa. Kuitenkin systeemi pyörii.

Sen sijaan että syytämme eteläisiä EU maita;  pitäisiköhän pureutua myös järjestelmiin ja niiden toimivuuteen. Onko mahdotonta ajatella että systeemissä olisikin jokin vika ? Maatalouden ja maaseudun kohdalla systeemisidonnaisuus on erittäin vahva. On kuitenkin tosiasia  että joustoakin tarvittaessa  löytyy. Suomi on ollut esitaistelija omilla toimillaan joustavuuden osalta.

Seuraavan EU ohjelmakauden suunnittelu ja neuvottelut ovat jo varsin pitkällä. Päätökset linjauksista tehdään varsin pian. Mielenkiintoista on nähdä tehdäänkö johtopäätökset vuoden takaisen tiedon varaan vai tiedossa olevan markkinatiedon pohjalta.

Suomen Keskustalla on EU maatalousasioissa suuri rooli. Oppositiossakin ollessaan Keskustan osaamista tarvitaan. Hallituksella ei ole varaa sulkea korvansa Keskustan näkemyksiltä. Toivon että Keskusta aidosta myös tarjoaa osaamistaan hallituksen käyttöön ja osoittaa samalla omaa yhteiskuntavastuutaan perinteemme  mukaisesti.

Markku Vuorensola

puheenjohtaja


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini