Pirkanmaan Keskustan blogi

Tulossa tasaiset vaalit

Share |

Tiistai 25.9.2012


TULOSSA TASAISET VAALIT

Aamulehden vastikään julkistama maakunnallinen vaaligallup on mielenkiintoinen. Vertaamalla sitä viime eduskuntavaaleihin ja edellisiin kuntavaaleihin olisi tulos maakunnassamme muutoksena varsin suuri. Vaalien voittajasta ei liene epäilystä, mutta sitä myötä myös käytännön valtasuhteissa tapahtuisi merkittävä muutos. Kuntatason poliittinen johtajuus muuttuisi monessa kunnassa ja myös maakuntatason muutos olisi kuntainliitoissa jne.  varsin suuri. Kunnallisvaalit ovat siis myös maakuntavaalit ja tämä asia nyt korostuu

Äänestysvilkkauden merkitys  vaikuttaa nyt erittäin paljon. Se puolue, joka saa kannattajansa liikkeelle voittaa suhteellisesti hyvinkin paljon ja päinvastoin äänestämättä jättäminen on nyt merkitykseltään iso asia.

Kaksi suurinta pirkanmaalaista puoluetta ovat varmasti SDP ja Kokoomus, mutta toisessa järjestyksessä kuin edellisissä vaaleissa. SDP ajaa Kokoomuksen ohi selkeästi ja enemmän kuin valtakunnan tasolla. Kokoomus näyttäisi itse asiassa häviävän maakunnassamme eniten. Vaikuttaako tähän suurkuntaliitos- puolueen leima tai valtapuolueen asema ? Mitä vaalitulos vaikuttaa Tampereen valta- asetelmaan esim. pormestarikysymyksessä tai XL- yhteistyössä ?

Kolmas suuri puolue olisi Perussuomalaiset. Sen todellisen suuruuden mittaa ehdokasasettelu, joka vaikuttaa hieman horjuvalta. Gallupeissa asia näyttää ehkä hieman liiankin toiveikkaalta.

Seuraavat puolueet olisivat  Keskusta ja Vihreät. Näiden keskinäinen järjestys ratkeaa pitkälti Tampereen keskusseudun äänillä. Keskusseudun ulkopuolisten kuntien äänituloksella on tärkein merkitys Keskustalle. Keskusta menestyy maakunnissa hyvin, kuten ehdokasasettelu antaa olettaa. Se näkyy  koko maakunnassa myönteisenä.
Haastetta riittää siis jokaisella alueella ja jokaisessa kunnassa. Keskusta voi toimia kaksiteräisesti; maakunnissa asemaansa vahvistaen ja säilyttäen sekä keskusseudulla vahvana haastajana.

Nämä vaalit ovat suurkuntavaalit, näin sanotaan. Nämä vaalit ovat myös lähivaalit ja kuntatason palvelutason vaalit. Nämä vaalit mittaavat myös asumisen vapauden, opetuksen/ koulutuksen sekä peruspalvelujen ja vanhustenhuollon suunnan. Kaikki nämä ovat keskeisiä kuntatoimintoja joista päätetään lähellä ihmisiä.
On kova haaste pitää huolta näistä asioista nykyisessä keskittämisen virrassa. Keskusta ei vastusta muutosta, mutta haluaisi tehdä sen rakentavalla ja vastuuntuntoisella tavalla.  

Poliittista realismia kuntavaaleissa lienee että gallupit ovat galluppeja. Varsinainen vaalitulos on ainoa oikea mittari ja siihen voidaan vielä vaikuttaa. Peruskannatuksemme / puolueuskollisuus on korkealla tasolla; sen varaan voidaan laskea paljon mutta ei suinkaan kaikkea. Viestimme pitää olla: inhimillinen, vakaa ja turvallinen kunta.
Kun nyt teemme parhaamme, ei meiltä enempää voi vaatia.

Menestystä vaalityöhön

Markku Vuorensola
puheenjohtaja
Keskustan Pirkanmaan piiri


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini